Strony

Google Website Translator Gadget

wtorek, 29 lipca 2014

Zupa jarmużowa

   Ponieważ kupiłam 1/2 kg jarmużu, to po koktajlu przyszła pora na zupę - lekką, delikatną, też zielonkawą i bardziej wiosenną niż letnią:-)
  • kilka dokładnie umytych liści jarmużu, porwanych w mniejsze kawałki pozbawione żyłek,
  • marchewka pokrojona w półplasterki,
  • por pokrojony w półplasterki,
  • ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • gorąca woda,
  • oliwa lub olej,
  • odrobina masła,
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, odrobina cukru, ostrej papryki - wszystkiego na tzw. oko, czyli wedle indywidualnego smaku :-)
   Na początku, na rozgrzanym oleju podsmażyłam por i marchewkę, które lekko dosmaczyłam odrobiną cukru i soli. 
   Następnie dorzuciłam jarmuż. Pomieszałam i zalałam wszystko gorącą wodą. 
   Po chwili wrzuciłam ziemniaki, dodałam przyprawy. 
   Kiedy ziemniaki i marchewka stały się miękkie, wrzuciłam odsączony groszek. 
   Na koniec wystarczy dodać odrobinę masła i dosmaczyć wedle uznania. Proponuję dodać trochę ostrej papryki, żeby wydobyć w kontraście delikatność liści jarmużu:-)

1 komentarz: