- kilka dokładnie umytych liści jarmużu, porwanych w mniejsze kawałki pozbawione żyłek,
- marchewka pokrojona w półplasterki,
- por pokrojony w półplasterki,
- ziemniaki pokrojone w kostkę,
- 1 puszka zielonego groszku,
- gorąca woda,
- oliwa lub olej,
- odrobina masła,
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, odrobina cukru, ostrej papryki - wszystkiego na tzw. oko, czyli wedle indywidualnego smaku :-)
Na początku, na rozgrzanym oleju podsmażyłam por i marchewkę, które lekko dosmaczyłam odrobiną cukru i soli.
Następnie dorzuciłam jarmuż. Pomieszałam i zalałam wszystko gorącą wodą.
Po chwili wrzuciłam ziemniaki, dodałam przyprawy.
Kiedy ziemniaki i marchewka stały się miękkie, wrzuciłam odsączony groszek.
Na koniec wystarczy dodać odrobinę masła i dosmaczyć wedle uznania. Proponuję dodać trochę ostrej papryki, żeby wydobyć w kontraście delikatność liści jarmużu:-)
Satta Results Delhi
OdpowiedzUsuń