- makaron wstążki - porcja dla dwojga,
- 1 średnia cukinia,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- kilka suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 jajko,
- 2 czubate łyżki serka mascarpone,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- natka pietruszki do posypania.
Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w sporą kostkę, a suszone pomidory w paski. W garnuszku roztrzepałam jajko wraz z serkiem mascarpone i odrobiną soli z pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej z masłem, wrzuciłam cebulę i przetarty przez praskę czosnek. Po chwili, kiedy cebula trochę zmiękła, dorzuciłam cukinię. Dodałam sól, trochę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu i sporą szczyptę gałki muszkatołowej (startej na tarce o drobnych oczkach). Po kilku minutach dodałam suszone pomidory.
Mój dzisiejszy makaron wymagał około 8 minut gotowania. Tyle mniej więcej dusiła się cukinia z pomidorami.
Kiedy makaron, już ugotowany i odlany, ociekał na durszlaku, do mieszanki cukinii i pomidorów dodałam roztrzepane jajko z mascarpone. Wymieszałam, w odróżnieniu od Gosi, trzymając patelnię cały czas na małym ogniu. Sos wyszedł aksamitny i przepysznie pachnący:-)
Wrzuciłam odsączony makaron do garnka, w którym się wcześniej gotował, dodałam sos i wymieszałam dokładnie. Podałam posypany natką pietruszki.
Gotowanie trwało chyba krócej niż zapisanie tego tutaj;-)
Pychotka,ja zrobiłam z połowy składników i zjadłam z ogórkiem kiszonym jako dodatek.Zostało mi jeszcze na kolację.Polecam:-))))
OdpowiedzUsuń