Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to ryżowa zapiekanka ze śliwkami jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
- 200 g ryżu praboiled,
- 450 g śliwek mrożonych bez pestek,
- 2 jajka,
- 250 g serka typu mascarpone,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 łyżki miodu np. lipowego,
- trochę płatków migdałów i orzechów włoskich.
Śliwki rozmrażam. Wybieram te z Hortexu, bo zazwyczaj są dorodne, zatem pewnie zachowały swoje właściwości odżywcze:-)
Ryż gotuję (ok. 15 minut). Jajka ubijam z cukrem z wanilią i z serkiem mascarpone.
Na dnie blaszki kładę warstwę ugotowanego ryżu, na której układam rzędami połówki śliwek, które polewam miodem i posypuję cynamonem. Całość polewam mieszanką jajek i serka. Na wierzch rzucam tu i tam płatki migdałów i kawałki orzechów włoskich.
Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Pod koniec, na ok. 5 minut, włączam termoobieg, żeby wierzch się trochę podpiekł.
Podaję z serkiem waniliowym.
Dzisiaj doszliśmy do wniosku, że na zimno zapiekanka smakuje nawet lepiej od takiej świeżo wyjętej z piekarnika.
Co za fajna alternatywa dla ryżu z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń