- 6 łyżek ziaren żółtej gorczycy - zazwyczaj w przepisach jest mix żółtej i czarnej, ale ponieważ nie znalazłam nigdzie czarnej gorczycy, to jest sama żółta,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 6 łyżek octu z białego wina (może być ocet jabłkowy),
- 8-9 łyżek wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 4 łyżki płynnego miodu np. wielokwiatowego z polskich pasiek (zamiast 1 łyżeczki brązowego cukru).
Następnie dodałam do niej ziarna kolendry, pieprzu, sól, resztę wody, miód i wszystko to zmiksowałam blenderem.
W zależności do upodobań można zostawić spore kawałki ziaren, jak w klasycznej musztardzie francuskiej, albo miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
Ale mocna musztarda,próbowałam!!!!!
OdpowiedzUsuń