Przyprawa do pierniczków
Postanowiłam upiec pierniczki na spotkanie świąteczne w szkole języka włoskiego "Parole Parole". Zaczęłam od przygotowania przyprawy korzennej. Oczywiście, jak zawsze, zrobiłam kompilację kilku przepisów znalezionych czy to w sieci, czy w książkach.
Do mojej mieszanki potrzebne są:
- 2 owoce kardamonu,
- 1 gwiazdka anyżku,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1,5 łyżeczki goździków,
- 0,5 gałki muszkatołowej,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki imbiru.
W moździerzu utarłam ziarenka z owoców kardamonu, ziarenka z gwiazdki anyżku, pieprz, ziele angielskie, kolendrę i goździki. Następnie dodałam startą gałkę muszkatołową, cynamon i imbir.
Wszystko wymieszałam i zamknęłam w szczelnym słoiczku. Wyszło ok. 40 g przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz