Google Website Translator Gadget

czwartek, 2 sierpnia 2012

Ryż z pieczarkami

   Lubię szybkie, lekkie, nieskomplikowane a zarazem smaczne potrawy, którymi można delektować się niespiesznie, popijając czy to białe, czy czerwone wino. Dzisiaj jedna z takich potraw zagościła w naszym domu w ramach kolacji dla dwojga:-)

  • 250 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mieszanki curry,
  • 1/2 małej puszki groszku zielonego,
  • około 10 mini korniszonów,
  • 1/2 pęczka szczypiorku - takiego z małą cebulką na końcu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy,
  • 1 torebka ryżu - białego.
   Ponieważ ryż gotuje się w osolonej wodzie zaledwie 12 minut, to tyle mniej więcej (plus oczywiście doprowadzenie wody do wrzenia;-)) zajmuje mi przygotowanie pozostałych składników. 
   Oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki smażę na rozgrzanej mieszance oliwy, masła i wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Kiedy zrobią się złotawe, solę je i posypuję curry. Z tą przyprawą trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo potrawa z nadmiarem curry robi się gorzka.
   Dodaję odsączony groszek, korniszonki pokrojone na ćwiartki i siekany szczypiorek. Smażę przez chwilę, a następnie dorzucam do tego ugotowany i odsączony ryż. Mieszam wszystko dokładnie i podaję. 
    Już na talerzach posypuję świeżo mielonym pieprzem.

1 komentarz:

  1. zapewne jest przepyszne ;)
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń