Oczywiście muszę wspomnieć o właściwościach odżywczych kalafiora, który jest cennym źródłem mikro- i makroelementów, a szczególnie: wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, fluoru i innych. Dostarcza organizmowi niezbędne witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B6, a także witaminę C i K. Naturalne związki w nim zawarte wspomagają nasz układ odpornościowy.
A poza tym jest smaczny sam w sobie i wygląda przepięknie, jak egzotyczny kwiat.
Oto składniki sałatki:
Sałatka przed polaniem sosem:-) |
- nieduży kalafior podzielony na mniejsze kawałki - kwiatki,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- kilka mini korniszonów,
- 1 łyżka szczypiorku,
- 1 łyżka koperku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- trochę przegotowanej wody.
Kalafiory od lat gotuję na parze, bo ten sposób obróbki nie tylko krótko trwa, ale także nie wymaga stosowania żadnych przypraw. Tak ugotowany ma swój charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Równie dobrze można go jeść bez żadnych dodatków:-)
Ostudzony kalafior układam na talerzu. Wtykam tu i ówdzie po ćwiartce ugotowanego na twardo jajka, po kawałku pomidorka koktajlowego podzielonego na połówki lub ćwiartki. Ogórka, pokrojonego w zapałki, rzucam gdzie popadnie. Całość posypuję posiekanym drobno szczypiorkiem.
W kubku mieszam majonez z jogurtem, odrobiną wody i posiekanym drobno koperkiem. Tak przygotowanym dressingiem polewam sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka polana sosem |
Bardzo dobry i smaczny przepis...,wart stosowania i zajadania się nim.
OdpowiedzUsuń