- makaron tagliatelle,
- czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
- pomidory pelati bez skórki pokrojone w kostkę (puszka 400 g),
- garść marynowanych kaparów,
- czubata łyżka posiekanej bazylii,
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
- sól, cukier trzcinowy, zioła prowansalskie,
- około 10 g sera gorgonzola,
- oliwa.
Na wrzącą wodę wrzucam makaron i gotuję go bez przykrycia przez około 8 minut.
W tym czasie kończę sos, dodając kapary i bazylię, trochę ziół prowansalskich i ser gorgonzola, który ma za zadanie zagęścić sos i dodać mu słoności i wyrazistości. Mieszam, żeby masa stała się kremowa.
Makaron po odlaniu i odsączeniu wędruje z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlewam do niego sos, mieszam i dopiero przekładam na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz