- mix sałat z roszponką (od której chyba jestem lekko uzależniona, bo pojawia się niemal codziennie w mojej diecie),
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z cytryny lub limonki,
- 1 kulka mozzarelli,
- kilka pomidorków czereśniowych,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1 nieduża czerwona cebula,
- kilka liści bazylii,
- zioła prowansalskie, sól, pieprz,
- oliwa + ocet balsamiczny.
Na sałacie układam awokado pokrojone w kostkę (wcześniej polane sokiem z cytryny, żeby nie straciło koloru), dodaję mozzarellę pokrojoną w kostkę o podobnej wielkości jak kostki smaczliwki. Dokładam pomidorki przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w szerokie zapałki, cebulę w ćwierć piórka i siekaną bazylię.
Całość posypuję ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem i solą. Polewam oliwą wymieszaną z kroplą octu balsamicznego.
Sałatka jest idealna na lunch, bo robi się ją błyskawicznie i można jeść bez pieczywa:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz