Zostałam poczęstowana nie tylko herbatą, ale pyszną sałatką z serem halloumi (http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Halloumi). Zatem dzielę się, za zgodą autorki, przepisem dania, które z ogromnym apetytem spałaszowałam:-)
- góra roszponki,
- kilka garści pomidorków daktylowych,
- opakowanie sera halloumi,
- sok z cytryny,
- sól,
- oliwa.
Ser pokroiła w plastry i ułożyła je na patelni, na której wcześniej rozgrzała oliwę. Kiedy ser się smażył, Irena przygotowała sos winegret - wymieszała sok z połowy cytryny z odrobiną soli i oliwą. Proporcji nie podam, ale wyglądało mi na mniej więcej 1 część soku, 3 części oliwy.
Usmażony na złoto ser powędrował na sałatę z pomidorkami, a całość została polana sosem winegret.
Wydawało mi się, że nie jestem głodna;-) Zapach sera, słodycz pomidorków, a do tego przepyszny chrupiący ciemny chleb z ziarenkami wszelakimi. Bajka! Z pewnością przepis dołączy do moich ulubionych.
Właśnie oblizuję, bo zjadłam sałatkę z tym serkiem :) Uwielbiam go!
OdpowiedzUsuń