A przy okazji - o właściwościach ananasa można poczytać na: http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/1054/offsetk/0.
- ananas z puszki + sok, a jeśli korzystamy ze świeżego ananasa, to zamiast soku możemy użyć mleka (ok. 100 g),
- 1 jajko,
- 25 g cukru trzcinowego,
- 115 g mąki,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do miski wbiłam jajko, dodałam do niego cukier i zmiksowałam. Jak masa zaczęło wyglądać na dobrze połączoną, to dolałam do niej sok z puszki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam, a pod koniec mieszania dodałam wiórki kokosowe i ananasa pokrojonego w cząstki. Ciasto powinno być dość gęste, takie do nakładania łyżką na patelnię.
Na rozgrzaną oliwę kładłam spore kleksy z ciasta, rozpłaszczałam i smażyłam na złoto.
Placuszki kokosowo-ananasowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz