Kolorowa sałatka z tuńczyka
Zostało mi ze śniadania jedno jajko ugotowane na twardo. Uznałam, że warto wykorzystać je na lunch w zestawie z tuńczykiem. Ale żeby nie było tak nudno, to oczywiście zestaw się powiększył o różne różności:
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1/2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach, w sosie własnym,
- garść roszponki,
- kilka listków cykorii sałatowej radicchio (http://kuchnia-europejska.wieszjak.pl/kuchnia-wloska/204999,Salata-Radicchio.html),
- garść kiełków słonecznika (http://www.zdrowomi.pl/kuchnia-i-dom/kielki-samo-zdrowie/146-kielki-sonecznika.html),
- parę listków bazylii,
- kilka pomidorków czereśniowych,
- kilka rzodkiewek,
- kawałek czerwonej i żółtej papryki,
- młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
- sól, pieprz, oliwa.
I jak zwykle w sytuacji sałatek z udziałem sałaty zaczęłam od zrobienia "bazy" z zieleniny - roszponki, cykorii, kiełków i bazylii. Na to ułożyłam jajko pokrojone w ósemki, rozrzuciłam tuńczyka, pomidorki przekrojone na pół, rzodkiewki i papryki pokrojone w słupki. Całość posypałam cebulą cienko pokrojoną w talarki i siekanym szczypiorkiem. Na koniec trochę świeżo mielonego pieprzu, soli i oliwy na wierzch i gotowe:-)
Do tego chrupiąca bagietka i wielokolorowa uczta, że ho ho;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz