Kurkuma nie tylko emanuje apetycznym zapachem kojarzącym się z Indiami, ale ma także przepiękny żółty kolor. Poza tym jest oczywiście zdrowa: http://www.poradnia.pl/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne.html.
A co z czym połączyłam?
- niepełną szklankę ziarna czerwonej soczewicy,
- 1/2 dużej czerwonej papryki,
- 1 niedużą cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczkę przyprawy garam masala,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- 1/2 szklanki kaszy kuskus,
- garść świeżego oregano,
- 1 jajko,
- na panierkę: 4 łyżki mąki, 1 łyżkę kurkumy, 1/2 łyżki ostrej papryki,
- oliwa do smażenia.
Jak trochę przestygła, dodałam do niej sól, pieprz, jajko, posiekane listki oregano i wymieszałam wszystko dokładnie.
Do miseczki wsypałam mąkę, kurkumę i paprykę. W tak przygotowanej panierce obtaczałam nieduże kotleciki i smażyłam je na złoto na rozgrzanej oliwie.
Podałam do nich jako dip jogurt grecki wymieszany z rozgniecionym ząbkiem czosnku. A do przegryzania pomidorki koktajlowe i pieczarki smażone na maśle z odrobiną czosnku. Byłaby jeszcze sałata, ale zjedliśmy ją na lunch z łososiem;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz