- 3 jajka (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jajka-zrodlo-pelnowartosciowego-bialka_36506.html),
- 250 g półtłustego twarogu (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.html),
- 3 płaskie łyżki mąki,
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- cukier puder i cynamon do posypania.
Na rozgrzaną oliwę nakładałam łyżką kleksy, które lekko rozlane stworzyły całkiem zgrabne placuszki. Smażyłam je na złoto przez około 1 minutę z każdej strony. Po zdjęciu z patelni przez chwilę leżały na papierowym ręczniku, żeby ewentualny nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.
Wyszły puszyste w środku i chrupiące z wierzchu.
Posypane obficie cukrem pudrem i cynamonem smakują zarówno ciepłe, jak i zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz