Google Website Translator Gadget

niedziela, 28 października 2012

Kasza gryczana z pieczarkowo-fasolowym gulaszem

  Skoro zima, to coś na rozgrzewkę. Przyrządzenie takiego pieczarkowo-fasolowego gulaszu trwa tyle czasu, ile gotuje się kasza, czyli około 20 minut:-) A o zaletach kaszy gryczanej - ponoć najzdrowszej z kasz - można przeczytać na stronie EkoGuru
  • kasza gryczana dla dwojga,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka oleju, 
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina (dzisiaj dla odmiany portugalskie),
  • ostra papryka, sól, pieprz,
  • natka pietruszki - do posypania przed podaniem.
    Pieczarki oczyściłam, pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na rozgrzany olej, na którym wcześniej zdążył się zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam je do czasu aż płyn, który puściły, wyparował. Posoliłam, posypałam niewielką ilością papryki. Po chwili dodałam masło, a kiedy się rozpuściło dorzuciłam fasolkę oraz kapary i wlałam wino. Na koniec duszenia, czyli po jakiś 10 minutach, dodałam posiekany szczypiorek oraz świeżo zmielony pieprz. 
    Do kaszy z takim gulaszem podaję surówkę ze startej na grubych oczkach marchewki, cienko pokrojonego pora i kukurydzy z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny majonezu.

2 komentarze:

  1. bodajże od 3 miesięcy jem kaszę gryczaną-nie wiem co się stało, że ją polubiłam:D fajny przepis, na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza gryczana jest idealna na zimę. Świetny przepis, ten dodatek białego wina zwłaszcza interesujący... wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń