Google Website Translator Gadget

poniedziałek, 29 października 2012

Kopytka serowe z sosem pomidorowym

    Zainspirował mnie przepis na gnocchi z sera ricotta z sosem pomidorowym i bazylią pochodzący z bloga, na który lubię zaglądać, bo autorka zamieszcza smakowite włoskie przepisy: http://apparecchiamo.blogspot.com
   Ciasto na - nazwane przeze mnie swojsko - kopytka zrobiłam mniej więcej tak samo, jedynie z sosem pomidorowym pokombinowałam. 
  • 250 g sera ricotta,
  • 2 łyżki drobno startego sera peccorino (tym razem nie miałam w lodówce nawet kawałka parmezanu),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli.
   Ugniotłam ser ricotta i peccorino wraz z mąką i odrobiną soli. Z kuli, które powstała, formowałam wałeczki, przyklepywałam lekko szerokim nożem i kroiłam na małe, skośne kawałki. Tak właśnie moja mama kroi tradycyjne ziemniaczane kopytka. 
   Wrzuciłam kluseczki na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia gotowałam przez około 3 minuty.
   Do sosu pomidorowego proponowanego przez autorkę bloga apparecchiamo, poza wspomnianymi przez nią składnikami i przyprawami, dodałam trochę więcej niż odrobinę cukru trzcinowego, szczyptę suszonej papryczki peperoncino i trochę oregano. 
  Autorka bloga apparecchiamo ma absolutną rację - gnocchi z sera są mięciutkie, delikatne i smakowite, więc będę je robić jeszcze wiele razy. Myślę, że w wersji ze słodką śmietaną i cynamonem też będą znakomite...

3 komentarze:

  1. Łał, takich kopytek nigdy nie jadłam! Muszę sprobować, bo uwielbiam wszelkie sery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie, ze skorzystalas z przepisu i ze Ci smakowalo! Jesli interesuja Cie tego rodzaju smakolyki, to goraco polecam ksiazki Tessy Kiros, mozna w nich znalezc wiele ciekawych przepisow (nie wiem, czy przetlumaczono cos na polski, ale na pewno opublikowano ja po angielsku i po wlosku).
    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukam, dzięki za podpowiedź. Może moja nauczycielka włoskiego ma jakąś jej książkę, podpytam :-) Poza tym zauważyłam jeszcze sporo przepisów na Twoim blogu, które mnie zainteresowały, więc będę korzystać.
      Abbracci!

      Usuń