Google Website Translator Gadget

niedziela, 23 września 2012

Leczo dyniowo-cukiniowe

  Kolejne szybkie i smakowite danie na jesienny posiłek:-)

  • kawałek dyni pokrojonej w kostkę (trochę mniej niż 1 kg),
  • 1 cukinia zielona i 1 żółta - pokrojone w ćwierć plasterki;-),
  • 2 marchewki pokrojone w talarki,
  • kilka łodyg selera naciowego pokrojonych w talarki,
  • 1 posiekana cebula,
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki,
  • sól, cukier trzcinowy,
  • po szczypcie papryki słodkiej, chilli, kminku, kolendry, oregano, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, rozmarynu - utłuczone w moździerzu,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki do posypania.

   Na początku oczywiście rozgrzewam olej w garnku, wrzucam czosnek i cebulę, podsmażam, solę i cukrzę, bo lubię:-) 
   Dorzucam marchewkę i seler, duszę pod przykryciem do czasu aż trochę zmiękną, ale nie za bardzo. Wtedy dodaję dynię i cukinię oraz mieszankę przypraw i sól do smaku. 
   Podlewam trochę gorącą wodą, ale nie za dużo, bo zarówno cukinia, jak i dynia puszczą własne soki.
   Leczo jest gotowe w momencie, gdy dynia jest już miękka, ale jeszcze się nie rozwala, a reszta warzyw jest jędrna, a nie rozklapciana, czyli dość szybko:-)
   Zaryzykowałam i podałam leczo dyniowo-cukiniowe z makaronem ryżowym z tapioką. Nie był to najlepszy wybór, bo ten makaron bardziej pasuje do czegoś o bardzo ostrym w smaku. Na drugi dzień, podane ze zwyczajnym białym ryżem, smakowało nam bardziej:-) 




Przepis bierze udział w akcji:
Dyniowe przysmaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz