Google Website Translator Gadget

piątek, 21 września 2012

Sałatka ze świeżego szpinaku

   Świeży szpinak jest niezwykle delikatny, chrupiący i przede wszystkim bardzo zdrowy. O jego właściwościach można przeczytać na: www.poradnikzdrowie.pl.   
   Skoro tyle dobrego można o nim powiedzieć, postanowiłam zrobić sałatkę szpinakową, stosując jako dodatki, to co akurat miałam w lodówce. 
   Poniżej proporcje na jedną porcję:-)

  • spora garść świeżego szpinaku,
  • trochę świeżej bazylii,
  • 1 jajko gotowane na twardo,
  • 1 nieduży pomidor (no chyba, że ma się pod ręką pomidorki koktajlowe, to pewnie wizualnie mogą dodać sałatce uroku),
  • drobno posiekany szczypiorek,
  • kilka cienkich plasterków wędzonego łososia,
  • polskie ciemne winogrona,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny.
   Na talerz kładę listki szpinaku, listki bazylii, pomidora pokrojonego w sporą kostkę, jajko pokrojone na ćwiartki, łososia pokrojonego w paski. Grona winogrona rzucam tu i tam. Smakują jak żadne inne. Zjawiskowo.
   Całość posypuję szczypiorkiem.
   Do małego słoiczka wlewam oliwę z oliwek z sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (w proporcji 3:1), dosypuję sól i pieprz. Wstrząsam i takim prostym sosem polewam sałatkę.
   Wygląda tak apetycznie...
   


2 komentarze:

  1. bardzo fajne połączenie składników ! mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajnie wymyśliłaś, żeby dodać te winogrona. Super wygląda i na pewno tak też smakuje.

    OdpowiedzUsuń