Google Website Translator Gadget

piątek, 28 września 2012

Zwyczajna pasta jajeczna

  Miałam o niej napisać wcześniej, ale uleciało mi z głowy, bo jest taka... zwyczajna:-) 
  Dzisiaj urozmaiciła nasze śniadanie.
  • 4 jajka ugotowane na prawie twardo;-)
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 2 czubate łyżki szczypiorku, 
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku.
   Jajka, w zależności od stopnia świeżości, gotuję od 8 do 9, a czasem nawet 10 minut - te, których termin spożycia zbliża się niebezpiecznie gotuję krócej, a te bardzo świeże dłużej. Chodzi o to, żeby żółtko nie było zbyt ścięte.
   Po ugotowaniu zalewam jajka zimną wodą i od razu obieram. Jeszcze ciepłe kroję w drobną kostkę, nie przejmując się wielkością kawałków:-)
   Dodaję szczypiorek, majonez i musztardę. Mieszam i podaję. 
   Świetnie ożywia smak pasty jajecznej np. ogórek kiszony albo bardzo dojrzały malinowy pomidor ze świeżo zmielonym pieprzem. Ja lubię z dodatkiem czerwonej papryki. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz