Google Website Translator Gadget

piątek, 21 grudnia 2012

Ciasteczka sezamowe

   Przepis na ciasteczka sezamowe znalazłam jakiś czas temu na blogu kasiekwgotuje.blogspot.com i właśnie dzisiaj natchnęło mnie, żeby je upiec. A jak to ze mną bywa, zmieniłam odrobinę oryginalny przepis:-) 
  • 1,25 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka sezamu - dałam mieszany ciemny i jasny,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego - tego z prawdziwą wanilią:-)
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki miodu.
  W jednej misce wymieszałam mąkę, sezam, cynamon, proszek do pieczenia i sól. 
W drugiej zmiksowałam jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam miód, a następnie miękkie pokrojone na kawałki masło. Jeszcze przez chwilę mieszałam, żeby wszystko dobrze się połączyło. 
   Do tzw. mokrej masy dodałam powoli, cały czas mieszając, tzw. suche składniki. Pod koniec, ponieważ masa robi się dość gęsta, mieszałam łyżką, bo mikser mógłby nie dać rady.
   Wyrobione ciasto przykryłam folią i odstawiłam na około 40 minut do lodówki.
   Dobrze jest mieć pod ręką mąkę, kiedy wyrabia się z masy kulki, inaczej kleją się do ręki. Kulki, po położeniu na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układałam w sporych odstępach od siebie i spłaszczałam. Wyszło mi 31 płaskich okrągłych ciasteczek (dwie blachy).
   Piekłam je najpierw 15 minut w 180 stopniach, a potem jeszcze 10 minut w 150 stopniach. Kiedy w całym domu pachniało sezamem i cynamonem, a ciastka zrobiły się złoto-brązowe, wyjęłam je z pieca wystudziłam na kratce.

2 komentarze:

  1. mam nadzieję, że Ci zasmakowały... u mnie w domu robią furorę

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo:-) I moi domownicy dołączyli do grona fanów tych ciasteczek ;-) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń