Google Website Translator Gadget

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sałatka z rukoli i mango z pestkami granatu

   Połączenie orzeźwiającego, lekko kwaskowatego smaku nasion granatu (ponoć w jednym owocu może ich być nawet 800!), miękkiej słodyczy mango,  goryczki zawartej w rukoli i ostrości grubego szczypiorku, wszystko to podkreślone słodko-pikantnym sosem chili, pozostawia niezapomniane wrażenie.
   Taką sałatkę podałam jako towarzyszkę wędzonej makreli.
  Moje mango było tak mocno dojrzałe, że nie dało się go pokroić w idealną kostkę, ale na szczęście było też bardzo soczyste, więc jego sok w połączeniu z sosem chili robił za dressing. Po podzieleniu mango na kawałki, wymieszałam je z sosem i pestkami granatu. Następnie połączyłam to - niestety - "rozklapciane" mango, szczypior i przepiękne jak zawsze pestki granatu z rukolą. Efekt wizualny nie powala na kolana, ale smak... Mmmm...
  Uwielbiam dania przyrządzane tak, że dłużej się nimi można delektować niż trwa ich przygotowanie;-)



Przepis bierze udział w akcji Lekkie Sałatki:

4 komentarze: