Google Website Translator Gadget

niedziela, 3 czerwca 2012

Sałatka caprese wzbogacona ośmiornicami

  Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania (południowe Włochy). Pokrojone w plastry pomidory i mozzarella, przełożone na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane grubo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii, mają odzwierciedlać włoską flagę. Tak wygląda tradycyjny układ.
   Ja czasem lubię dodawać - w ramach urozmaicenia - awokado, wszelkie sałaty jako bazę, a tym razem ośmiorniczki w ostrym sosie czosnkowym. Może i zaburzam koncepcję narodową, ale za to jak wzbogacam smak;-)

  • kulka sera typu mozzarella,
  • kilka pomidorków koktajlowych albo jeden duży,
  • ośmiorniczki w ostrym sosie czosnkowym (puszka vigilante - KIER),
  • kilka listków bazylii,
  • młoda cebulka,
  • garść roszponki i rukoli,
  • trochę kiełków słonecznika,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • oliwa i ocet balsamiczny (http://fitness.wp.pl/dieta/abc-odchudzania/art36,ocet-balsamiczny.html).

   Uwielbiam zieleninę, więc podstawę sałatki stanowi roszponka, rukola, bazylia i kiełki. Mozzarellę pokroiłam w plasterki, pomidorki na pół. Ułożyłam w koło na zielonej bazie, a na środku umieściłam górkę z ośmiorniczek. Dookoła posypałam cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość posypałam solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Polałam oliwą wymieszaną kroplą octu balsamicznego. Do tego kromka domowego chleba... Mmmm...
   Przepis bierze udział w akcji "Lekkie sałatki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz