Mój bezmięsny gulasz zawierał:
- średniej wielkości pora,
- cieciorkę (puszka 400 g),
- 2 marchewki,
- pomidory (1 puszka 400 g całych pelati bez skórki),
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 1 cm świeżego imbiru,
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz,
- 1 łyżeczkę ostrej papryki i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczkę przyprawy garam masala,
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
- trochę gorącej wody do podlania,
- 1 łyżkę oliwy.
Zaczęłam od obrania warzyw i pokrojenia: marchewek na cienkie talarki, pora na piórka, ząbków czosnku na zapałki. Imbir starłam na tarce o drobnych oczkach.
Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam imbir i marchewkę. Przez chwilę podsmażałam, następnie dodałam pory. Pomieszanie zapachów imbiru i pora pobudziło mój apetyt...

Podczas gdy kasza się gotowała, czyli około 15 minut, dusiłam gulasz pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz