Strony

Google Website Translator Gadget

niedziela, 15 kwietnia 2012

Sałatka z owczym serem i pstrągiem

   Owczy ser, w odróżnieniu od sera z mleka krowiego, nie powoduje u mnie alergii pokarmowej, więc tak jak wyroby z koziego mleka jest mile widziany na naszym stole. Jednak nie jest to taki po prostu ser wyjęty z pudełka i już. 
   Mój ulubiony owczy ser bułgarski "Bałkanka" kroję w kostkę, wkładam do szklanej miseczki, dodaję do niego 3-4 ząbki czosnku, posypuję przyprawą do fety (mieszanka oregano, pietruszki i mięty przywieziona z Grecji), zalewam oliwą, zamykam naczynie i odstawiam w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Po dwóch dniach ser jest pyszny, nasycony przyprawami, słonawy, lekko czosnkowy i idealny do takiej sałatki, jaką zrobiłam dzisiaj, a do której potrzebne są: 

  • garść roszponki,
  • kilka kostek owczego sera przygotowanego jak opisałam powyżej,
  • dwie łyżki oliwy z przyprawami, w której leżał i marynował się owczy ser,
  • filet wędzonego pstrąga,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka listków bazylii,
  • kawałek czerwonej cebuli.
   Na talerz kładę roszponkę, na nią pokrojonego w kostkę pstrąga, ser owczy, paprykę pokrojoną w zapałki, pomidorki przekrojone na pół, poszarpaną bazylię, cebulę pokrojoną w piórka. Całość polewam aromatyczną oliwą z ziołami, w której trzymam ser owczy. I gotowe:-)
   Przepis bierze udział w akcji:
   
Seromaniacy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz