Google Website Translator Gadget

wtorek, 24 kwietnia 2012

Sałatka pieczarkowa

   Niby nic takiego - ot, zwykła pieczarka, ale za to jaka smaczna i zdrowa. Zdziwiłam się, że tyle dobrego można o niej napisać, bo zawsze kojarzyła mi się hmm... z codziennym grzybem. 
   Polecam dwie strony na temat pieczarek: http://www.fungis.pl/wartosci-odzywcze-pieczarek.html &: http://www.okechamp.pl/index.php?menu=7.
   Pieczarki przygotowuję na różne sposoby, bo lubię ich smak i zapach - szczególnie smażonych na maśle z dodatkiem czosnku. Ale mam także w repertuarze wyjątkową sałatkę pieczarkową:-) Najlepiej zrobić ją wieczorem, żeby przez noc wszystkie składniki i smaki "przegryzły się".

  • 250 g pieczarek,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1/2 małej puszki zielonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • kilka korniszonków,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu winnego białego,
  • sól,
  • kolorowy świeżo zmielony pieprz.
   Pieczarki oczyszczam, myję, wrzucam na wrzątek i gotuję około 5 minut. Po wyłączeniu gazu wlewam do garnka ocet, żeby pieczarki lekko zakwasić. Dzięki temu zachowają przyjemny pieczarkowy kolor. Po chwili odcedzam je i czekam aż wystygną. 
   Potem pieczarki kroję na nieduże kawałki, dodaję do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka pokrojone w niewielką kostkę, odsączony groszek, korniszonki pokrojone w talarki i szczypiorek. Odrobinę solę i pieprzę. Na koniec dodaję jogurt, mieszam i odstawiam sałatkę do lodówki. 
   Na drugi dzień sałatka pieczarkowa, o której mój gastronomiczny recenzent mówi, że ma wyjątkowy smak (a jest dość wybrednym smakoszem...), jest doskonałym uzupełnieniem wspólnego śniadania.
   Dzisiaj podałam do niej chleb, upieczony także wczoraj według przepisu, w którym miejsce zwyczajnej pszennej mąki zajęła mąka pszenna z pełnego przemiału: chleb z ziołami prowansalskim


Przepis bierze udział w akcji:

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Proste, a takie smaczne, prawda?:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Barbarina

      Usuń
  2. Ależ fajna sałatka z udziałem pieczarek. Dziś kończy się moja akcja pieczarkowa, może dodasz do niej ten przepis. Tylko pamiętaj proszę o banerku lub linku do zaproszenia we wpisie. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dzięki za zaproszenie do akcji:-) Już dodałam przepis i umieściłam banerek:-)
      Miłego dnia,
      Barbarina

      Usuń