Polecam dwie strony na temat pieczarek: http://www.fungis.pl/wartosci-odzywcze-pieczarek.html &: http://www.okechamp.pl/index.php?menu=7.
Pieczarki przygotowuję na różne sposoby, bo lubię ich smak i zapach - szczególnie smażonych na maśle z dodatkiem czosnku. Ale mam także w repertuarze wyjątkową sałatkę pieczarkową:-) Najlepiej zrobić ją wieczorem, żeby przez noc wszystkie składniki i smaki "przegryzły się".
- 250 g pieczarek,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1/2 małej puszki zielonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- kilka korniszonków,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka octu winnego białego,
- sól,
- kolorowy świeżo zmielony pieprz.
Potem pieczarki kroję na nieduże kawałki, dodaję do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka pokrojone w niewielką kostkę, odsączony groszek, korniszonki pokrojone w talarki i szczypiorek. Odrobinę solę i pieprzę. Na koniec dodaję jogurt, mieszam i odstawiam sałatkę do lodówki.
Na drugi dzień sałatka pieczarkowa, o której mój gastronomiczny recenzent mówi, że ma wyjątkowy smak (a jest dość wybrednym smakoszem...), jest doskonałym uzupełnieniem wspólnego śniadania.
Dzisiaj podałam do niej chleb, upieczony także wczoraj według przepisu, w którym miejsce zwyczajnej pszennej mąki zajęła mąka pszenna z pełnego przemiału: chleb z ziołami prowansalskim.
Przepis bierze udział w akcji:
Uwielbiamy tą sałatkę
OdpowiedzUsuńProste, a takie smaczne, prawda?:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
Barbarina
Ależ fajna sałatka z udziałem pieczarek. Dziś kończy się moja akcja pieczarkowa, może dodasz do niej ten przepis. Tylko pamiętaj proszę o banerku lub linku do zaproszenia we wpisie. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńAniu, dzięki za zaproszenie do akcji:-) Już dodałam przepis i umieściłam banerek:-)
UsuńMiłego dnia,
Barbarina