Google Website Translator Gadget

wtorek, 17 kwietnia 2012

Humus z bazylią

  W ramach poszukiwania sposobu na zapobieganie niedokrwistości, znalazłam artykuł o humusie, który niniejszym polecam:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/635/offsetk/3
    Ponieważ wykonanie tej pasty to prościzna, postanowiłam przygotować moją wersję zamiast kupować gotowca.
    Co było mi potrzebne:

  • 1 puszka cieciorki (400 g)
  • 1/4 płynu, w którym zanurzona jest cieciorka w tejże puszce:-)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (thaini)
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki posiekanej bazylii,
  • oliwa z oliwek.

   Odsączyłam cieciorkę, wrzuciłam do miski. Dodałam do niej pastę sezamową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, sól i wlałam sok z cytryny. 
   Wszystko potraktowałam blenderem. W trakcie robienia masy dolałam płyn z puszki, bo bez niego pasta byłaby zbyt gęsta.
   Humus podałam na kromkach macy z ziołami prowansalskimi - wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ze świeżym ogórkiem. Obie kromki zostały posypane mieszanką soli z kminkiem i czosnkiem. 
   Pozostałą masę przełożyłam do małych miseczek, zalałam oliwą i włożyłam do lodówki. Ponoć tak przygotowany humus można przechowywać w lodówce do 3 dni. 

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Następnym razem chcę zrobić eksperyment ze świeżą kolendrą zamiast bazylii:-) Dam znać, co z tego wyjdzie;-)))

      Usuń
  2. Z bazylią można zrobić tyle potraw :D
    __________________
    tabletki na odchudzanie

    OdpowiedzUsuń