Google Website Translator Gadget

piątek, 20 kwietnia 2012

Tagliatelle z sosem pomidorowo-kaparowym

  Kolejne danie makaronowe, szybkie, smaczne, pożywne i trochę włoskie, ale po mojemu:-) Uwielbiam takie potrawy, bo sprawiają, że czuję się jednocześnie najedzona i lekka. Zatem, do rzeczy:

  • makaron tagliatelle,
  • czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
  • pomidory pelati bez skórki pokrojone w kostkę (puszka 400 g),
  • garść marynowanych kaparów,
  • czubata łyżka posiekanej bazylii,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  • sól, cukier trzcinowy, zioła prowansalskie,
  • około 10 g sera gorgonzola,
  • oliwa.
   Kiedy woda (osolona) na makaron się gotuje, smażę na oliwie najpierw samą cebulę, po chwili dołącza do niej czosnek, a następnie pomidory wraz z sosem z puszki. Gdy masa pomidorowa zaczyna "bąblować", wlewam do niej wino, posypuję szczyptą cukru. Mieszam i czekam aż wino wyparuje, czyli aż pomidorowy sos zrobi się gęściejszy niż na początku:-) 
   Na wrzącą wodę wrzucam makaron i  gotuję go bez przykrycia przez około 8 minut.
   W tym czasie kończę sos, dodając kapary i bazylię, trochę ziół prowansalskich i ser gorgonzola, który ma za zadanie zagęścić sos i dodać mu słoności i wyrazistości. Mieszam, żeby masa stała się kremowa.
    Makaron po odlaniu i odsączeniu wędruje z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlewam do niego sos, mieszam i dopiero przekładam na talerze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz