- makaron tagliatelle,
- czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
- pomidory pelati bez skórki pokrojone w kostkę (puszka 400 g),
- garść marynowanych kaparów,
- czubata łyżka posiekanej bazylii,
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
- sól, cukier trzcinowy, zioła prowansalskie,
- około 10 g sera gorgonzola,
- oliwa.
Kiedy woda (osolona) na makaron się gotuje, smażę na oliwie najpierw samą cebulę, po chwili dołącza do niej czosnek, a następnie pomidory wraz z sosem z puszki. Gdy masa pomidorowa zaczyna "bąblować", wlewam do niej wino, posypuję szczyptą cukru. Mieszam i czekam aż wino wyparuje, czyli aż pomidorowy sos zrobi się gęściejszy niż na początku:-)
Na wrzącą wodę wrzucam makaron i gotuję go bez przykrycia przez około 8 minut.

Makaron po odlaniu i odsączeniu wędruje z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlewam do niego sos, mieszam i dopiero przekładam na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz