Google Website Translator Gadget

środa, 7 marca 2012

Makaroni krewetkowo-brokułowe

   Tak, zgadza się, znowu makaron;-) No co ja poradzę na to, że tak lubię wszelkie włoskie "pasty". A tę wyjątkowo. Papardelle szerokie na 8 mm - "la vera tagliatella Bolognese". Wyroby Granarolo mogę jeść nawet bez dodatków. Ale jeśli chodzi o dodatki, to wczorajsze wynikały z zawartości lodówki i szafek;-) Czyli:

  • krewetki tygrysie,
  • brokuły,
  • pomidorki koktajlowe,
  • około 2,5 cm świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta suszonej peperoncino,
  • sól,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka pesto,
  • jogurt grecki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. francuski dość ostry "Comte"),
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • sok z cytryny.

    Krewetki po rozmrożeniu i umyciu, polewam sokiem z cytryny, żeby się lekko zakwasiły. Korzystam ze wcześniej ugotowanych, tygrysich, paczka 250 g. 
    Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, do którego dodaję drobno starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na to wrzucam krewetki. Chwilę je podsmażam, czy raczej podduszam, żeby masło się nie przypaliło. Podzielone na maleńkie różyczki brokuły wcześniej obgotowuję na parze. Takie jeszcze nie całkiem miękkie dorzucam do krewetek i dodaję garść pomidorków koktajlowych, delikatnie naciętych. Jeśli nie natnie się skórki, to potem w trakcie jedzenia można być pewnym pomidorowego prysznica:-)
    Wszystko solę, posypuję peperoncino i zalewam winem. Po chwili, gdy płyn wyparuje, zdejmuję patelnię z ognia, dodaję jogurt grecki i pesto. Mieszam, lekko rozgniatając niektóre brokuły. Na koniec dosypuję ser, żeby sos się zagęścił.
     Odlany i odsączony makaron wędruje z powrotem do garnka, a do niego dołącza mieszanka krewetkowo-brokułowa. Imbir i ser nadały jej trochę ostrości, brokuły delikatności, a pomidorki koloru:-) Idealny improwizowany mix...

5 komentarzy:

  1. A może dodasz przepis do konkursu na Durszlaku? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością:-) Już działam!

      Usuń
  2. właśnie najlepsze są takie dania zrobione z tego, co mamy w domu ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, wygląda na to, że wypróbuję Twoje ciasto czekoladowe z orzechami, bo wszystko, co jest do niego potrzebne mam w domu;-)
    Miłego weekendu,
    Barbarina

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń