Makaroni z pesto i roszponką
Jeśli zostało Ci trochę makaronu z wczoraj, co u mnie często się zdarza, bo zazwyczaj gotuję za dużo, oto sposób na jego smakowite wykorzystanie:-)
- makaron z wczoraj - w tym razem tagliatelle i papardelle,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- łyżka pesto - niestety, korzystam z gotowego pesto alla genovese, ale pewnego dnia sama zrobię ten sos, słowo!
- roszponka,
- tarty parmezan,
- odrobina oliwy na patelnię.
Makaron wrzucam na rozgrzaną oliwę, podsmażam przez chwilę. Dorzucam do niego pomidorki koktajlowe przekrojone wcześniej na pół i zmniejszam ogień. Jak wszystko się podgrzeje, na pomidorkach zmarszczy się skórka, to dodaję łyżkę pesto. Mieszam dokładnie i po chwili wyłączam gaz. Odstawiam patelnię, do mieszanki dokładam garść roszponki. Danie podaję posypane parmezanem.
Szybko, kolorowo, smacznie i zdrowo, a na dodatek nic się nie zmarnuje:-)
Przepis bierze udział w akcji durszlakowej "Makarony Świata".
Super:-) Dziękuję i już dołączam do akcji.
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru:-)