Google Website Translator Gadget

piątek, 25 maja 2012

Barwna sałatka z awokado

   Awokado (http://zielnik.herbs2000.com/ziola/awokado.htm, inaczej smaczliwka amerykańska), pięknie wygląda, jest bardzo zdrowe, ale samo w sobie, bez dodatków, smakuje raczej neutralnie, zatem nazwa "smaczliwka" nie do końca oddaje charakter tego owocu. Ale już awokado polane sokiem z cytryny, natychmiast zyskuje ciekawy, masłowy, gładki posmak. A kiedy dodamy pastelowo zieloną, miękką smaczliwkę do różnych różności, to dopiero jest uczta dla zmysłów:-)

  • mix sałat z roszponką (od której chyba jestem lekko uzależniona, bo pojawia się niemal codziennie w mojej diecie),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • kilka pomidorków czereśniowych,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 nieduża czerwona cebula,
  • kilka liści bazylii,
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz,
  • oliwa + ocet balsamiczny.

   Na sałacie układam awokado pokrojone w kostkę (wcześniej polane sokiem z cytryny, żeby nie straciło koloru), dodaję mozzarellę pokrojoną w kostkę o podobnej wielkości jak kostki smaczliwki. Dokładam pomidorki przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w szerokie zapałki, cebulę w ćwierć piórka i siekaną bazylię. 
   Całość posypuję ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem i solą. Polewam oliwą wymieszaną z kroplą octu balsamicznego.
   Sałatka jest idealna na lunch, bo robi się ją błyskawicznie i można jeść bez pieczywa:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz